Špaldové parené buchty

Cesto:
akékoľvek teplé mlieko            1šálka
špaldová múka hladká             3šálky
čerstvé droždie                           1ks
rozpustený kokosový olej         3PL
med/javorový sirup/agave       3PL
ovsené vločky                             3hrste
soľ                                                štipka

Plnka:
domáci slivkový lekvár

Postup:
Cesto – Mlieko prihrejeme na sporáku s medom a pridáme droždie. Necháme odpočívať 5 minút, dokiaľ sa droždie nerozpustí.Potom do mlieka pridáme múku, ovsené vločky, olej, soľ a premiešame.
Cesto dáme na pomúčenú dosku a vypracujeme nelepivé cesto a necháme kysnúť v miske pod handrou 45 – 60 minút.

Vykysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a rozkrojíme ho na stredne veľké štvorce.
Každý štvorec naplníme plnkou (cca 1 ČL) a zabalíme do tvaru buchty. Buchty paríme v hrnci na dierkovanej podložke dobre prikryté cca 5 – 8 minút. Podávame ihneď. Najlepšie posypané makom a rozpusteným kokosovým olejom, či maslom ghee.